Hanneke Pereboom

Expositie titel een avontuurlijke reis…

Hanneke Pereboom(1956 te Paasloo geboren) is zelfstandig gevestigd kunstenaar. Ze woont en werkt al vele jaren in Oudehorne en heeft daar in 2005 haar eigen galerie “Pereboom”geopend.
Ze werkt met zeer uiteenlopende materialen( o.a. steen ,brons,glas, cortenstaal) en ziet het als een avontuurlijke reis om de specifieke eigenschappen van de diverse materialen zoveel mogelijk te benutten. Details zijn in dit avontuur ondergeschikt. Haar werk is aangekocht door gemeentes, zorginstellingen en particulieren

STEEN;
Ze werkt direct in de steen” taille directe” . In haar stenen beelden zijn de details ondergeschikt. De beelden ontstijgen de pure figuratie en de weerbarstige steen wordt tot gladde ronde warme vormen omgebogen.

 

GLAS: IJSVOGEL
Nadat het beeld gemaakt is wordt er een vuurvaste mal op gemaakt. In deze mal wordt het glas in een speciale glasoven uitgesmolten. Deze techniek, kiln casting, vraagt in grote lijnen dezelfde voorbereiding als brons. In tegenstelling tot brons wordt glase IN de oven met brokken glas uitgesmolten . Langzaam opwarmen en nog veel langzamer afkoelen . Dit betekent dat de beelden 5 tot 12 dagen gestookt worden. Daarna worden de beelden bijgeslepen en op een sokkel geplaatst.

 

BRONS:
Ook hier wordt een mal op het beeld gemaakt en voorzien van een kern. Echter het vloeibare brons wordt in een kroes in een oven op hoge gesmolten. Daarna wordt het in de mal, die buiten de oven staat, gegoten . De mal wordt verwijderd, de luchtkanalen en de ruwe huid worden bijgeslepen. Pereboom haar bronzen zijn voorzien van prachtige patina’s.

GLASFUSING;
De glaspanelen worden samengesteld uit stukjes verschillende kleuren glas en glaspoeders.
Deze worden meerdere keren op verschillende temperaturen versmolten in de glasoven. Dit om de vorm en de kleur helder en contrastrijk te laten zijn. Daarna kan het paneel eventueel op een lagere temperatuur gebogen worden.

 

Schilderijen:

Voor de schilderijen wordt zowel olieverf als acrylverf gebruikt. De verf wordt in vele lagen met penseel en paletmes opgebracht .
Bij de glaspanelen en de schilderijen zijn de kleur en de compositie de belangrijkste onderdelen. Veelal kiest ze voor heldere, vrolijke kleuren. De compositie is in meer of mindere mate abstract.

 

 

Bekijk kunstwerken