Het ontstaan van een schilderij

Vaak wordt mij gevraagd : ”Hoe lang doe je over een schilderij?"

Een vraag die verschillend beantwoord kan worden. duurt 1 to 8 uur. De puur praktische realisering van een schilderij duurt van 1 tot 8 uur.

Echter voordat de eerste verf op het doek komt, heb ik al enige tijd rondgelopen met het idee voor een schilderij. Dat het daarbij vooral gaat om emoties, wordt uitgelegd in mijn C.V.

De juiste muziek begeleidt het hele proces.

De snelheid van het schilderen heeft te maken met de werkwijze. Ik werk met acrylverf en veel water. Vaak komen er nogal grote hoeveelheden verf op het doek. Om die reden werk ik niet met een ezel, maar leg het doek plat op de grond om zgn. druipers te voorkomen. De verf wordt voor het grootste gedeelte op het doek gemengd en dan mag de verf niet opdrogen. Ook werk ik laag op laag en dat is goed mogelijk door eerst een dunne laag verf aan te brengen en na een paar minuten is dit al weer overschilderbaar.

De eigenlijke schilderssessie verloopt zonder onderbreking.

Wanneer ik het gevoel heb dat het schilderij bijna klaar is, zet ik het rechtop en draai dan het doek op alle zijden om te zien of de compositie goed is. Dan volgt nog de afwerking en signering. (de laatste jaren signeer ik alleen maar op de zijkant, om storende letters in het beeld te vermijden).